Velp viert 75 jaar bevrijding

‘We willen de Velpenaren op donderdag 16 april, precies 75 jaar na de Bevrijding, op een vrolijke en ludieke manier verrassen. We willen, juist in deze voor velen zorgelijke periode, een glimlach op de gezichten toveren en misschien dat een enkeling een traantje weg pinkt’, vertelt bestuurslid Patrick Jansen van Oranjevereniging Velp voor Oranje.

‘We rijden die dag door het hele dorp met een bijzondere geluidswagen, namelijk de antieke brandweerwagen van de Velpse Brandweer. Uit de luidsprekers klinkt opgewekte muziek van Glenn Miller en de stem van een heuse dorpsomroeper.’ Met deze ludieke actie attendeert de Velpse Oranjevereniging alle Velpenaren op de website die op 16 april om 6.30 uur online is gezet. Op dat tijdstip kwamen in 1945 de eerste bevrijders het dorp binnenlopen vanaf de Ringallee. De website staat vol met gefilmde, bijzondere verhalen over de oorlog en bevrijding. En burgemeester Van Eert houdt een korte toespraak.

Om 75 JAAR VRIJHEID te herdenken en te vieren startten twee jaar geleden de voorbereidingen voor het Multimediaproject HELPT ELKANDER op initiatief van Velp voor Oranje. Er werden tientallen Velpenaren en (nabestaanden van) onderduikers gefilmd voor de documentaire ‘Verborgen in Velp’ die is samengesteld door documentairemaker Sacha Barraud uit Arnhem. In totaal achttien plaatselijke, gemeentelijke en provinciale sponsors hebben het kostbare project mogelijk gemaakt. En er werd nauw samengewerkt met docenten en studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

Behalve een documentaire en een website, worden er nog twee Apps met Herinneringsroutes gemaakt en is een onderwijsproject in voorbereiding. Het geheel zou donderdag 16 april feestelijk gepresenteerd worden in de Grote Kerk in Velp. Nu dat niet kan, is besloten om de website www.verborgeninvelp.nl extra feestelijk aan te kondigen.

Iedereen kan nu – veilig, thuis – op de laptop, tablet of telefoon de filmbeelden zien, de vlag zien wapperen bij het Herdenkingsmonument, de klok horen luiden en het Wilhelmus meezingen. Op deze wijze is iedereen toch een beetje met elkaar verbonden, ondanks de beperkingen van de coronacrisis. Op deze wijze viert iedereen toch samen 75 JAAR VRIJHEID.