Dodenherdenking te zien op website

Voor het eerst in 75 jaar is er ook in Velp geen officiële Dodenherdenking bij het Herdenkingsmonument in het Villapark/Vijverlaan.

Taptoe-signaal

In navolging van de oproep van het Nationaal Comité 4 &5 mei hangt de vlag op 4 Mei de gehele dag halfstok, en niet pas om 18.00 uur. En in Velp geeft Drum- en Showfanfare Mr H.M. van der Zandt gehoor aan de landelijke oproep aan blazers in Nederland om – voorafgaand aan de 2 minuten stilte – het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis en tuin om 19:58 uur. 

Thuis meebeleven

‘Op maandag 4 mei kan iedereen van 10 tot 18 uur bloemen leggen bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan /Villapark’, vertelt Jaap Uijthof, voorzitter van het 4 Mei Comité Velp. ‘Namens alle inwoners van Velp heeft ons comité dan al een krans geplaatst.’ Het comité roept iedereen op om – geheel volgens de op dit moment geldende omgangsregels – óók bloemen te leggen bij het monument en meteen weer naar huis te gaan. Foto’s van de eigen bloemlegging kan men opsturen naar info@velpvoororanje.nl Een selectie ervan wordt na 18 uur op de website geplaatst. Jaap Uijthof: ‘Zo kan iedereen thuis toch de Dodenherdenking in Velp meebeleven.’

Toespraak

Dat meebeleven geldt ook voor de toespraak die mevrouw Clan Visser ’t Hooft dit jaar zou houden. Zij heeft de toespraak nu thuis opgenomen en die opname is vanaf 4 mei te zien op de website www.WO2Velp.nl Daar staat ook een gefilmde opname van het Wilhelmus (Nationale Dodenherdenking 2018) en de tekst ervan, zodat iedereen mee kan zingen. Twaalf leerlingen van de Roncallischool maakten samen/thuis een gedicht en filmden de voordracht ervan. Ook dat kan iedereen thuis bekijken.